Regnig sommardag!

Idag har det varit ett grått och trist väder och solen har verkligen inte visat sig.
Men det är då jag får energi att baka och laga massa gott att äta.
Så till middagen blev det lax och färskpotatis och en super god skagenröra till
 
 
Givetvis så ska ni få receptet på skagenröran med
 

Skagenröra med stenbitsrom:
1 kg oskalade räkor
2 msk hackad färsk dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk pressad citron
skalet av citronen
2 msk finhackad rödlök
1/2 burk med stenbitsrom

Tina och skala sedan räkorna. Hacka dill och skala och hacka rödlök.Se till att den mesta av vätskan från räkorna rinner bort, och tillsätt sedan räkorna & romen. Blanda i majonnäs, crème fraîche och rör ihop. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp fram till servering.

 
Efter middagen så fick det bli en lång runda med hundarna så man med gått samvete kunde äta av den goda rabarberpajen som jag hann med att göra.
 
 

Knäckig rabarbersmulpaj

ca 10 bitar

150 g smör, kylskåpskallt
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
½ tsk flingsalt eller 1 nypa vanligt salt
½ dl ljus sirap

Fyllning
400–500 g rabarber
ca 2 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smör, havregryn, vetemjöl och strösocker. Tillsätt sirapen och fortsätt nypa ihop degen så den behåller sig smulig.

2. Skala och skiva rabarber i ca 2 cm bitar. Lägg dem i en pajform, 25–26 cm i diameter. Strö över socker.

3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med övriga ingredienser till en smuldeg.

4. Smula degen över rabarbern.

5. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min eller tills den är gyllenbrun.

Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.

Nu blir det att koppla av och njuta av en mysig torsdag

Carola

Fisk - Paj

Landet men ändå inte!

Om man vill komma från stan och allt stim och ståhej som är där och hellre vill komma ut på landet men ändå inte långt från stan så kan jag varmt rekomendera detta mysiga ställe.
Karlslunds Café ligger vid stadsbondgården bakom Fyllinge och är så himla mysigt.
Där serveras det nybakade våfflor, småkakor och allt som man behöver för en mysig fika.
Jag, Mats och hundarna tog oss en promenad dit idag men lyckades komma för sent så det får bli att gå dit i tid nästa gång.
 
 
 
 
 
 
 
Ha en fortsatt mysig söndag!
 
Carola

Midsommar & sol.....

...vad mer kan man begära?
Solen sken och det var så himla varmt. Men det är ju precis det man vill ha när det är midsommar.
Igår var vi hos goda vänner och firade midsommar. Det bjöds på massa god mat, sol, värme, skratt och dans.
Precis så som man vill ha det.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag & Mats stod för tårtan och som blev hur god som helst och som jag kommer att göra fler gånger.
 

Botten

  • 4 äggägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • rivet skal från 0,5 citron

Citronkräm

  • 2 dl citronjuice
  • 4 st äggulor
  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl maizena
  • 50 g osaltat smör

Jordgubbsmousse

  • 250 g jordgubbar, frysta som tinat
  • 1,5 dl florsocker
  • 3 dl grädde
  • 3 gelatinblad

Garnering

  • flädersaft, utspädd till pensling
  • 5 dl vispad grädde
  • färska jordgubbar
  • jordgubbsblommor

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form cirka 22-24 cm i diameter med löstagbar kant.
  2. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp.
  3. Sikta i lite i taget av mjölblandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i zest från en citron och häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-23 min.
  4. Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper, låt ligga kvar i formen, låt svalna. Vänd upp botten, skär försiktigt längs med sidorna för att lossa den från formen och dela botten i 3 delar.
  5. Citronkräm
    Blanda strösocker, maizena och äggula. Häll citron och vatten i en kastrull och tillsätt de andra ingredienserna utom smör. Koka upp och låt koka ett par minuter under ständig omrörning. Det ska bli tjockt och glansigt. Blanda i smör och låt krämen svalna.
  6. Jordgubbsmousse
    Blötlägg gelatin i rikligt kallt vatten. Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer, häll 1 dl i en kastrull med gelatinbladen och värm tills gelatinet smälter, häll tillbaka det med resterande puré och rör runt ordentligt. Vispa grädden fluffig och blanda i jordgubbsblandningen i flera omgångar.
  7. Montering
    Lägg en remsa med bakplåtspapper på insidan och botten av en springform 22-24 cm i diameter.
  8. Lägg i första botten, pensla ett tunt lager med flädersaft och sprid lite av citronkrämen i mitten av botten 1-2 cm från kanten. Lägg ett jämt lager med jordgubbsmousse över hela botten.
  9. Lägg på botten 2 och upprepa. Avsluta med sista botten. Ställ in i kylen eller frysen över natten. Ta ut och stryk upp med grädde och dekorera med massor av jordgubbar. Om du haft tårtan i frysen, låt den tina i kylen ca 6 h innan servering.
 
 
Tack alla för en supeer trevlig midsommar!
 
Carola