Carola Leihed

Baka Baka liten kaka!
Spöken, häxor, zombies och massa blod är vad som knackat på dörren idag.
Som tur va så hade vi laddat upp med massa godis så vi slapp bus.
Nu får vi trycka i oss det sista godiset själva och njuta av att Så mycket bättre snart börjar.
Mellan alla dörrknackningar så hann jag med att baka en lite kaka.
 
 
 
Chokladkaka
 
100 g mörk blockchoklad
150 g smör
2 dl socker
3 äggulor
3 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
4 dl veetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
 
Så här gör man:
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en avlång form.
Smält chokladen i ett vattenbad och låt den kallna.
Rör smöret och socker poröst. Tillsätt en äggula i sänder och arbeta smeten väl.
Vispa vitorna till hårt skum. Blanda vaniljsocker, mjölet och bakpulvret. Rör ner mjölblandningen varvvis med den smälta chokladen och mjölken.
Rör sist ner de vispade äggvitorna försiktigt ner i smeten.
Häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 tim.
 
Ha en mysig halloween
 
 
Het fisksoppa!
Idag kändes det att hösten kommit.
Det fick bli vantarna på när vi va ute med hundarna och det riktigt bet i kinderna så kallt och härligt.
 
Ikväll blev det en riktigt god men het fisk & skaldjurssoppa.
 
Det här behöver du till 4 portioner:
1 stor gul lök
10 cm purjolök
2 morötter
1 palsternacka
10 st körsbärstomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
600 gram blandad fisk lax & torsk
 3 dl vispgrädde
2 tsk sambal oelek ( beroende på hur starkt du vill ha det)
200 gram räkor
1 kruka dill

Gör så här : 
Skala och skär löken smått, skiva även ner purjolöken. Skala grönsakerna och riv ner dessa på en tallrik.
Skär även fisken i kuber.
Hetta upp en kastrull med oljan och fräs löken & grönsakerna en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter innan du vänder ner fisken och tomaterna. Låt sjuda i 8 minuter under lock eller tills fisken är genomkokt. Smaka av med dillen samt lite sambal oelek. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ha sist i räkorna så dom värms upp.
Klar att servera.

 
 
 
Smaklig måltid!
 
Jag vill ha blommig.........
Massa tända ljus och det är riktigt mysigt när det börjar
bli mörkt utanför och alla dessa ljus som brinner.
 
Idag fick det bli min smarriga
Korvstroganoff med ris
 
1 st falukorv
1 st gul lök
3 dl grädde
2 msk tomatpure
1 tsk kinasoya
Svartpeppar
 
Gör så här:
 
Skär korven i ca 1 1/2 cm tjocka skivor som man sedan skär i strimlor
Bryn på korven i en stekgryta.
Finhacka den gula löken och ha ner det bland korven.
Krydda med peppar
Ha sedan i grädden, tomatpuren och soya.
Låt putra i ca 5- 10 min på svag värme.
 
Servera med ris
Toppa med persilja
 
 
Smaklig måltid!