Regnig sommardag!

Idag har det varit ett grått och trist väder och solen har verkligen inte visat sig.
Men det är då jag får energi att baka och laga massa gott att äta.
Så till middagen blev det lax och färskpotatis och en super god skagenröra till
 
 
Givetvis så ska ni få receptet på skagenröran med
 

Skagenröra med stenbitsrom:
1 kg oskalade räkor
2 msk hackad färsk dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk pressad citron
skalet av citronen
2 msk finhackad rödlök
1/2 burk med stenbitsrom

Tina och skala sedan räkorna. Hacka dill och skala och hacka rödlök.Se till att den mesta av vätskan från räkorna rinner bort, och tillsätt sedan räkorna & romen. Blanda i majonnäs, crème fraîche och rör ihop. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp fram till servering.

 
Efter middagen så fick det bli en lång runda med hundarna så man med gått samvete kunde äta av den goda rabarberpajen som jag hann med att göra.
 
 

Knäckig rabarbersmulpaj

ca 10 bitar

150 g smör, kylskåpskallt
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
½ tsk flingsalt eller 1 nypa vanligt salt
½ dl ljus sirap

Fyllning
400–500 g rabarber
ca 2 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smör, havregryn, vetemjöl och strösocker. Tillsätt sirapen och fortsätt nypa ihop degen så den behåller sig smulig.

2. Skala och skiva rabarber i ca 2 cm bitar. Lägg dem i en pajform, 25–26 cm i diameter. Strö över socker.

3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med övriga ingredienser till en smuldeg.

4. Smula degen över rabarbern.

5. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min eller tills den är gyllenbrun.

Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.

Nu blir det att koppla av och njuta av en mysig torsdag

Carola

Fisk - Paj