Nu är julbaket i full gång!

 
Lussekatter!
 
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 g saffran, 2 pkt
1 tsk strösocker
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
2 dl strösocker
14 dl Vetemjöl special
 
 Gör så här:
1. Ljumma mjölken till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
3. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.
4. Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning.
5. Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin eller dubbelt så långt för hand till en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken.
6. Täck bunken med plastfilm och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter
7. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar. Rulla varje bit till en rulle och rulla in ändarna åt varsitt håll till ett S ca 55 g/lussekatt.
8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker, stoppa eventuellt i russin.
10. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
 
Tack till Fredriks Fika för alla dina supergoda recept.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :