Favorit!

Snart är det dags för att fira Linus som har fyllt år.
På söndag så är det dags för kalas och bakningen är i full gång.
Idag fick det bli en av Linus favoriter, Dumlekakor.
 
 
 
Dumlekaka med Nobless
 
200 gram smör (rumstemp)
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
 
Blanda ihop alla ingredienser.
Gör kulor i lägg i formar
Tryck sedan ner en dumlekola i varje kakform
 
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10-15 minuter
 
Ta ut kakorna och lägg en Nobless på varje kaka och låt Noblessen smälta
 
Imorgon får vi ser vad det blir för sort.
 
Carola

1:a advent!

Det är verkligen något speciellt när alla stjärnor lyser i alla fönster. Det enda som jag kan sakna nu för att få lite extra julkänsla är nog snön.
Men för att då få den allra bästa julkänslan är att få baka lite.
Så efter ha varit hon mamma och hjälpt henne med att flytta nästan hela dagen så fick det bli att baka lite lussebullar.
 
 
Lussebullar
 

 cirka 50 lussebullar : 

1 pkt jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl

Vaniljfyllningen:

200 gram rumsvarmt smör
5 msk vaniljsocker
1 dl socker

Garnering : Vispat ägg och pärlsocker

Gör saffransbullarna här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen : Rör ihop samtliga ingredienser. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Bred över fyllningen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna.

Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt innan de ska gräddas och strö över pärlsocker,

Grädda i cirka 8- 10 minuter tills bullarna fått en fin färg.

Hoppas det kommer att smaka!

Carola

Alltid kul att testa nytt!

Snart är det dags för kalas och det är nu dags att börja baka lite kakor.
Idag fick det bli den första.
 
 
Linus halvmånar
 
Ca 15 st
 
2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 gram rumsvarmt smör
 
Fyllning
Nutella (rumsvarmt)
 
Garnering
florsocker
 
Så här gör man:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Finfördela smöret i blandningen och arbeta
ihop allt till en smidig deg.
- Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och truck ut runda former med ett glas, ca 8 cm i diameter.
- Lägg ut dom på en plåt med bakplåtspapper.
- Bre på nutellan på halva kakan och vik sedan över den andra halvan och nyp ihop kantern så det inte rinner ut.
- Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
- Låt kallna
- Pudra kakorna med florsocker före servering.
 
 
Va ju även tvungen att testa den för det var första gången jag gjorde denna kakan,
och som tur var så blev den godkänd.
 
Carola