Familjemys med goda vänner!

Det tar verkligen inte slut!
Efter helgens godis bak så kommer här ännu några sorter som vi gjorde och som verkligen var super goda.
Ett bra sätt att umgås med familj och goda vänner på.
 
 

Kola

1/2 st Vaniljstång

2 dl grädde

1tsk vaniljsocker

80 g Smör

170 g Glykos

3 dl strösocker

Fling salt

Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna och lägg det i en kastrull tillsammans med grädde, vaniljsocker och smör, värm på tills smöret har smält. I en annan kastrull kokar du upp glukos, häll i lite i taget av socker och blanda, låt sedan allt koka till 168 grader eller tills den fått en fin gyllenbrun färg. Plocka upp vaniljstången från grädden och häll försiktigt i grädden i sockret och glykosen och koka igen till 123 grader. Rör om mellan varven annars är det risk att kolan kan brännas i botten. Häll upp kolan i formen och låt svalna 3 - 4 timmar i rumstemperatur eller i kylen då blir det lättare att dela kolan i bitar.
 
Tomteskumfudge
 
14 stycken skumtomtar
2 dl socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
150 gram vit choklad

Gör så här :
Häll i alla ingredienser förutom chokladen. Lägg ner tomtarna och låt allt smälta, låt småsjuda under omrörning. Sen tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form. Storlek på formen kan du bestämma själv, väljer du en mindre så blir det större bitar och tvärtom.

Låt svalna i kylskåp och skär sedan ut lagom stora bitar.
 
 
Mozartkulor
 
Mandelmassa
Nogat
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
 
Kavla ut mandelmassan på ett bakplåtspapper och lägg nogaten i och rulla ihop till kulor.
 
Smält sedan chokladen över kokande vatten
Vänd sedan ner kulorna i chokladen  och lägg på ett bakplåtspapper och ställ svalt så chokladen stelnar.
 
 
 
 
Önskar er alla en mysig tisdag
 
Carola

Kommentera inlägget här :